ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ειδικό καθεστώς για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ζητούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες
Τον προβληματισμό τους για τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με προσωπικό κάτω από 10 εργαζόμενους, εξέφρασαν τα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από την Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η κα Στρατινάκη, ανέφερε ότι όλες οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να ολοκληρώσουν την ψηφιακή απογραφή του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων τους, στο Εργάνη ΙΙ έως τις 20 Δεκεμβρίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο, διευκρινίζοντας ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, θα γίνει σταδιακά και μετά από εκτενή διάλογο με τους εκπροσώπους κάθε κλάδου.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίοι, με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, όπως:
• Η έλλειψη ειδικής ενημέρωσης των επιχειρήσεων και η ανεπαρκής εκπαίδευση των επαγγελματιών,
• Η αδυναμία των εταιρειών πληροφορικής να ανταπεξέλθουν στην μεγάλη ζήτηση που έχει προκύψει,
• Η θέσπιση αυστηρών προθεσμιών, ειδικά στο τέλος του έτους, που αυξάνεται ο όγκος δουλειάς των επιχειρήσεων αλλά και
• Ένα πλήθος τεχνικών ζητημάτων της ίδιας της εφαρμογής.
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διευκρίνισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα αφορά το σύνολο των 2,5 εκατ. εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και 400.000 επιχειρήσεις. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, σύμφωνα με την κα Στρατινάκη, να περιοριστεί η υποδηλωμένη εργασία και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.
«Η εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα είναι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και θα εφαρμοστεί σταδιακά, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του χρόνου εργασίας στο Εργάνη ΙΙ του συνόλου των εργαζομένων με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Αυτό προϋποθέτει, να προηγηθεί διάλογος τόσο με την εργοδοσία, όσο και με τους εργαζόμενους και θα προχωρήσει, με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, βήμα προς βήμα», επισήμανε η κα Στρατινάκη.
«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες λειτουργίας του κάθε κλάδου και υπάρξουν οι επιχειρησιακές εκείνες πρόνοιες που απαιτούνται κάθε φορά, για την απρόσκοπτη λειτουργία της», ανέφερε η Γενική Γραμματέας. Μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια από το υπουργείο για την καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Με την σειρά του, ο πρόεδρος του Β.Ε.Α, μεταφέροντας την έκδηλη ανησυχία και επιφύλαξη των επιχειρηματιών, ειδικώτερα των βιοτεχνών και των τεχνικών ειδικοτήτων, οι οποίοι από την φύση της δραστηριότητάς τους λειτουργούν με ιδιαιτερότητες, τόσο σε επίπεδο συνθηκών, όσο και ωραρίου, ζήτησε από την κα Στρατινάκη, να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις επιχειρήσεις, προκειμένου να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά και το χρονικό περιθώριο τουλάχιστον 6 μηνών, με πιλοτική εφαρμογή της κάρτας, χωρίς την επιβολή προστίμων, σε περίπτωση ύπαρξης λανθασμένων δηλώσεων.
Κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, του Υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, ανέφερε ότι έως τον Μάρτιο, θα κληθούν να εφαρμόσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι εταιρείες security. Στη συνέχεια, το μέτρο θα επεκταθεί στη βιομηχανία και τις ΔΕΚΟ. Ο κ. Αγραπιδάς τόνισε, ότι το εργατικό δίκαιο δεν αλλάζει και ότι θα συνεχιστεί η προ δήλωση των αλλαγών στο ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις.
Η Διοίκηση του Β.Ε.Α. εξέφρασε στην Γενική Γραμματέα, την πρόθεση να συνεργαστεί το Επιμελητήριο με το υπουργείο, υποβάλλοντας προτάσεις, στο στάδιο των διαβουλεύσεων, ώστε να γίνουν πλήρως κατανοητά, τα προβλήματα και οι δυσχέρειες που θα αντιμετωπίσουν οι κλάδοι, κατά την υλοποίηση της νέας ρύθμισης, ώστε να εξευρεθεί η προσφορότερη λύση, για την ορθή εφαρμογή.
Πηγή: Taxheaven